Şunu biliyoruz ki, ev ve özellikle iş yerlerimizi korumak bizim birinci sorumluluklarımızdandır.
Ülkemizde yüksek bina yapımı son yıllarda iş merkezlerini de içine alarak hızla artmıştır. Son yıllarda inşa edilen yüksek yapılarda her türlü yangın güvenlik önlemi alınmaktadır. Bu önlemin alınmadığı ya da alınamadığı yerlerde acı bedeller ödemek zorunda kalıyoruz.
Yangınla Mücadele Nasıl Olmalıdır?
Bir yangınla mücadelenin en kolay yolu, öncelikle yangının çıkmamasıdır. Yapı kullanma şekline bağlı olarak, yapının mimari tasarımı, yapı malzeme ve elemanlarının seçimi, pasif yangın güvenliği önlemlerinin esasını oluşturur. Yapıya giren bileşen ve malzemelerin yangına direnç göstermeleri, üstelik yangının büyüyüp gelişmesini önleyici nitelikte olması gerekir.
Pasif güvenlik önlemlerini almak yangınla mücadelede önemli olduğu gibi, yangın algılama sistemleri ile de ortaya çıkabilecek bir yangın daha başlamadan engellenebilir ya da yangının vereceği hasar en aza indirilebilir.
Yangın Algılama Sistemleri Farklılık Gösterir mi?
Yangın Algılama sistemleri kullanım amacına göre kendi içinde iki gruba ayrılmaktadır.
1. Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri
2. Adresli Yangın Algılama Sistemleri
Adresli ve konvansiyonel yangın algılama sistemleri teknolojik açıdan birbirinden farklılık göstermektedir. Genel olarak konvansiyonel yangın algılama sistemlerinde yangının meydana geldiği yer bölgesel olarak tespit edilmektedir. Bu nedenle küçük işletmelerde ve alanı küçük olan bölgelerde konvansiyonel yangın algılama sistemlerinin kullanılması tercih edilmektedir. Konvansiyonel sistemler yeri bölgesel olarak tespit ettiği için ayrı bölmeleri olan hastane, otel, iş merkezi gibi yüksek katlı binalarda kullanılması tavsiye edilmez.